Luonnonkaunis Somerniemi

Somerniemi on luonnonkaunis, elävä kyläryhmä Someron kaupungissa Varsinais-Suomen maakunnassa, Länsi-Suomen läänissä. Järvien, metsien ja peltojen kirjoma maalaismaisema on vain kivenheiton päässä monista keskuksista: matkaa Helsinkiin on 90 km, Turkuun 100 km, Saloon 50 km ja Forssaan sekä Lohjalle 45 km.

Somerniemi oli itsenäinen kunta vuoteen 1976 ja liitettiin Someron kuntaan 1.1.1977. Alueen muodostavat neljätoista kylää: Hyrkkölä, Härjenlahti, Härjenoja, Jakkula, Kaskisto, Keltiäinen, Kopila, Mäyrämäki, Oinasjärvi, Palikainen, Salkola, Suojoki, Vesanoja ja Viuvala.

Somerniemelle, aivan kesätorin kupeeseen, löydät suuntaamalla osoitteeseen Salkolantie 1, 31470 Somerniemi.

Asuminen ja palvelut

Somerniemellä eletään väljästi. Asutus ja palvelut ovat hajaantuneet laajalle alueelle, pääosin isompien teiden varsille. Vakinaisia asukkaita alueella on noin 800, mutta kesällä asukasluku moninkertaistuu, sillä Somerniemen alueella on 85 järveä ja lampea. Loma-asuntoja Somerolla on 2200 ja suurin osa niistä sijaitsee Somerniemellä. Somerniemen hyvä sijainti, kaunis luonto ja aito maalaismaisema ovat tehneet siitä suositun kesäparatiisin.

Somerniemellä on mm. päiväkoti, kirkko,  kyläkauppa. Alueella toimii useita matkailuyrittäjiä ja kiinnostavia kohteita on runsaasti. Somerniemen vapaapalokunta edistää turvallisuutta ja jatkaa vanhaa lavatanssiperinnettä. Ämyrin tanssilavalla pyörähtelee kesälauantaisin keskimäärin tuhatkunta tanssijaa.

Harrastus- ja virkistysmahdollisuudet

Harrastus- ja yhdistystoiminta on vireää ympäri vuoden, yhdistysten toimintaan voit tutustua niiden kotisivuilla ja lisätietoja toiminnasta saat yhdistysten yhteyshenkilöiltä. Porukalla tekeminen on mukava harrastus ja talkoovoimin tehdään paljon myös sellaista, joka tunnetaan alueen ulkopuolellakin. Kaskistossa ja Salkolassa toimivat omat kyläyhdistykset. Somerniemi-Seura järjestää monenlaista virkistystä; kotiseuturetkiä, torikonsertteja ja pikkujouluja sekä julkaisee kotiseutukirjallisuuta. Jokaisena kesälauantaina Somerniemen sydämessä käydään vilkasta torikauppaa.

Etäisyydet

  • Helsingistä 90 km
  • Turusta 98 km
  • Somerolta 14 km
  • Salosta 48 km
  • Forssasta 38 km