Sijainti


Somerniemi on luonnonkaunis, elävä kyläryhmä Someron kaupungissa Varsinais-Suomen maakunnassa, Länsi-Suomen läänissä. Järvien, metsien ja peltojen kirjoma maalaismaisema on vain kivenheiton päässä monista keskuksista: matkaa Helsinkiin on 90 km, Turkuun 100 km, Saloon 50 km ja Forssaan sekä Lohjalle 45 km.

Somerniemi oli itsenäinen kunta vuoteen 1977, jolloin alue liitettiin Someroon. Alueen muodostavat neljätoista kylää: Härjenlahti, Härjenoja, Jakkula, Kaskisto, Keltiäinen, Kopila, Mäyrämäki, Oinasjärvi, Palikainen, Salkola, Hyrkkölä, Suojoki, Vesanoja ja Viuvala.

Somerniemelle, aivan kesätorin kupeeseen, löydät suuntaamalla osoitteeseen Salkolantie 1, 31470 Somerniemi.

 

Etäisyyksiä:

Helsingistä 90 km

Turusta 98 km

Somerolta 14 km

Salosta 48 km

Forssasta 38 km

Asuminen


Somerniemellä eletään väljästi. Asutus ja palvelut ovat hajaantuneet laajalle alueelle, pääosin isompien teiden varsille. Vakinaisia asukkaita alueella on noin 800, mutta kesällä asukasluku kolminkertaistuu. Somerniemen hyvä sijainti, kaunis luonto ja aito maalaismaisema ovat tehneet siitä suositun kesäparatiisin. Loma-asuntoja alueella on tuhatkunta. Somerniemellä on mm. päiväkoti ja vanhusten ryhmäkoti, kirkko, historiallinen kellotapuli ja seurakuntatalo, kyläkauppa ja pankki. Alueella toimii useita matkailuyrittäjiä ja kiinnostavia kohteita on runsaasti. Somerniemen vapaapalokunta edistää turvallisuutta ja jatkaa vanhaa lavatanssiperinnettä. Ämyrin tanssilavalla pyörähtelee kesälauantaisin keskimäärin tuhatkunta tanssijaa.

Harrastus- ja yhdistystoiminta on vireää ympäri vuoden, yhdistysten toimintaan voit tutustua niiden kotisivuilla ja lisätietoja toiminnasta saat yhdistysten yhteyshenkilöiltä. Porukalla tekeminen on mukava harrastus ja talkoovoimin tehdään paljon myös sellaista, joka tunnetaan alueen ulkopuolellakin. Kaskistossa ja Salkolassa toimivat omat kyläyhdistykset. Somerniemi-Seura järjestää monenlaista virkistystä kesäteatteriesityksistä torikonsertteihin. Jokaisena kesälauantaina Somerniemen sydämessä käydään vilkasta torikauppaa.